2018/05/20

Brīvības ielas vēsturei veltīta izstāde




 Brīvības ielas vēsturei veltīta izstāde
08.05.2018
No 4. līdz 18. maijam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā  aplūkojama izstāde„Brīvības iela Rēzeknē un Latvijā“. Izstādē ir skatāmi materiāli no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas uzziņu literatūras,  novadpētniecības krājumā esošajiem materiāliem.

Izstādi papildina biedrības „Jaunatnes Čemodāns” brīvprātīgā Roberta Zahrabjana (Armēnija)fotoattēli, kuros viņš no sava, ārzemnieka  skatu punkta,  raudzījies uz Brīvības ielu Rēzeknē, informē Rēzeknes Centrālās bibliotēkas vecākā bibliogrāfe Dzidra Germova. 

Šis gads aizrit Latvijas Republikas simtgades zīmē. Sagaidot šo valstij zīmīgo notikumu, deviņās Latvijas pilsētās, arī Rēzeknē, tiek īstenots Brīvības ielu stāsts.Latvija savā ziņā ir īpaša ar to, ka “brīvības jēdziens” visbiežāk likts dažādu vietu apzīmējumos - vairāk nekā 60 pilsētās laukumi, ielas, bulvāri nosaukti brīvības vārdā.

Rēzeknē Brīvības iela ir viena no vēsturiskajām ielām. Tā ir 777 m gara un atrodas pilsētas Dienvidu rajonā. Iela sākas krustojumā ar Atbrīvošanas aleju un beidzas pie dzelzceļa stacijas Rēzekne I. Sākotnējais ielas nosaukums bija Stacijas iela, vēlāk tā ieguvusi nosaukumu - Vienības iela, bet pēc Otrā pasaules kara to nosauca par Brīvības ielu. Šo nosaukumu tā ir saglabājusi līdz mūsdienām.

Rēzekne ir viena no retajām Latvijas pilsētām, kur Brīvības ielas nosaukums nav piešķirts pilsētas galvenajai ielai.

Sākotnēji, kopš 1902. gada iela tika saukta par Stacijas ielu, jo tā savienoja pilsētas pirmo staciju (pašreizējo staciju Rēzekne I) ar Rēzeknes centru. Pēc I pasaules kara un Latvijas valsts izveidošanas tā tika pārdēvēta par Vienības ielu. Savu pašreizējo nosaukumu iela ieguvusi pēc II pasaules kara, kurš ir saglabājies arī līdz mūsdienām. Brīvības iela smagi cieta II pasaules kara laikā. 1944. gadā, kad notika Rēzeknes bombardēšana, tā tika gandrīz pilnībā nopostīta.

Līdz mūsdienām ir saglabājušās dažas ēkas ielas sākumposmā, gar Rēzeknes upes krastu, piemēram pašreizējā viesnīca "Rēzekne", kas celta 20. gs. 30. gados un atrodas Brīvības un Atbrīvošanas alejas krustojumā un vairākas ēkas ielas labajā pusē. Gandrīz 800 metru garā ielas sākums ir Atbrīvošanas alejas un Latgales ielas krustojumā. Tālāk, vairāk nekā 400 metrus to nekrusto neviena cita iela, tikai piebraucamie ceļi pie mājām. Krustojumā ar Viļānu un Cēsu ielām, Brīvības iela met līkumu, taisnā virzienā uz dzelzceļa staciju Rēzekne I, pirms tam krustojot Dzintaru ielu. Brīvības iela beidzas laukumā pie stacijas ēkas.

Publicitātes foto
rezekneszinas.lv


No comments:

Post a Comment

Hello from Armenia! Hello from sending organisation from Armenia!

After the project Robert met his Sending organisation from Yerevan to share his experience with others. Here will be some information. Tha...